Postopek obdelave

13-09-2023

                                                               Postopek obdelave

precision machining

Strojna obdelava je proizvodni proces, ki vključuje odstranitev materiala z obdelovanca, da se ustvari želena oblika, velikost in končna površina. Ta postopek se pogosto uporablja v različnih panogah za proizvodnjo široke palete komponent in izdelkov, od preprostih do zapletenih geometrij. Obstaja več običajnih procesov obdelave, vsak s svojimi posebnimi tehnikami in orodji. Nekateri najpogosteje uporabljeni postopki obdelave vključujejo:

 

Obračanje:Struženje je postopek obdelave, pri katerem se obdelovanec vrti, medtem ko se rezalno orodje uporablja za odstranjevanje materiala z zunanjega premera obdelovanca. Ta postopek se običajno uporablja za ustvarjanje cilindričnih oblik, kot so gredi in palice.

 

Rezkanje: Rezkanje je postopek, pri katerem vrteče se rezilo odstranjuje material z obdelovanca, da ustvari ravne ali oblikovane površine. Je eden najbolj vsestranskih obdelovalnih procesov in se uporablja za izdelavo široke palete delov, vključno z režami, žepi in kompleksnimi 3D oblikami.

 

Vrtanje: Vrtanje je postopek ustvarjanja lukenj v obdelovancu z uporabo vrtljivega rezalnega orodja, imenovanega sveder. To je običajna operacija pri strojni obdelavi in ​​se uporablja za ustvarjanje lukenj različnih velikosti in globin.

 

Brušenje: Brušenje je natančen strojni postopek, ki vključuje uporabo abrazivnih delcev za odstranjevanje materiala s površine obdelovanca. Uporablja se za doseganje ozkih toleranc in odlične površinske obdelave na delih, kot so tisti v avtomobilski in vesoljski industriji.

 

Raztezanje: Raztezanje je specializiran postopek obdelave, ki se uporablja za rezanje kompleksnih oblik v obdelovanec. Vključuje rezalno orodje z več zobmi, ki se postopoma povečujejo, kar mu omogoča linearno odstranjevanje materiala.

 

Obdelava z električnim praznjenjem (EDM): EDM je netradicionalen postopek obdelave, ki uporablja električne razelektritve za odstranjevanje materiala iz obdelovanca. Pogosto se uporablja za rezanje ali oblikovanje električno prevodnih materialov z visoko natančnostjo.

 

Lasersko rezanje: Lasersko rezanje uporablja visoko zmogljiv laserski žarek za taljenje, žganje ali uparjanje materiala iz obdelovanca. Običajno se uporablja za rezanje pločevine in drugih materialov z visoko natančnostjo.

 

Rezanje z vodnim curkom: Rezanje z vodnim curkom vključuje uporabo visokotlačnega curka vode (včasih pomešanega z abrazivnimi delci) za rezanje obdelovanca. Je vsestranski in lahko reže široko paleto materialov, vključno s kovinami, plastiko in kompoziti.

 

Ultrazvočna obdelava: Ta postopek uporablja ultrazvočne vibracije za odstranjevanje materiala s površine obdelovanca. Pogosto se uporablja za krhke in trde materiale, kot sta keramika in steklo.

 

Kemična obdelava: Kemična obdelava vključuje selektivno odstranjevanje materiala iz obdelovanca s pomočjo kemičnih reakcij. Primeren je za zapletene in občutljive dele, vendar zahteva skrben nadzor nad kemičnimi procesi.

 

Postopki strojne obdelave so bistveni za proizvodnjo najrazličnejših izdelkov, od preprostih potrošniških dobrin do kompleksnih letalskih in vesoljskih komponent. Izbira ustreznega postopka obdelave je odvisna od dejavnikov, kot so material, ki se obdeluje, želena geometrija, tolerance in končna obdelava površine, pa tudi od obsega proizvodnje in stroškov.

 

 


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti