Postopek tlačnega litja aluminija

14-09-2023

Postopek tlačnega litja aluminija

die casting

Tlačno litje aluminijaje proizvodni proces, ki se uporablja za izdelavo kompleksnih, visokokakovostnih kovinskih delov z vbrizgavanjem staljenega aluminija v kalup za večkratno uporabo ali matrico pod visokim pritiskom. To je široko uporabljena metoda za proizvodnjo komponent v različnih industrijah, vključno z avtomobilsko, vesoljsko, elektroniko in potrošniškim blagom. Tu so ključni koraki, vključeni v postopek tlačnega litja aluminija:

 

Oblikovanje in priprava kalupov:

 

Postopek se začne z oblikovanjem dela, ki ga je treba izdelati. Inženirji ustvarjajo podrobne modele in specifikacije CAD (računalniško podprto načrtovanje).

Na podlagi zasnove se nato ustvari kalup ali matrica. Kalup je običajno izdelan iz visokokakovostnega jekla in je sestavljen iz dveh delov: stacionarne polovice ("pokrovna matrica") in premično polovico ("ejektorska matrica").

 

Taljenje aluminija:

 

Visokokakovostni peleti iz aluminijeve zlitine se talijo v peči pri temperaturah v razponu od 650 °C do 725 °C (1200 °F do 1330 °F), odvisno od specifične zlitine, ki se uporablja.


Vbrizgavanje staljenega aluminija:


Staljeni aluminij se vbrizga v votlino matrice pod visokim tlakom, običajno v razponu od 10.000 do 30.000 psi (70 do 210 MPa). Ta pritisk zagotavlja, da aluminij teče v vse zapletene podrobnosti kalupa.


Hlajenje in strjevanje:

Po brizganju se aluminij hitro ohladi in strdi v kalupu. Čas ohlajanja je nadzorovan, da se zagotovi, da se del pravilno strdi in ohrani svojo strukturno celovitost.

Izmet odlitka:

Ko se aluminij strdi, se dve polovici kalupa ločita. Izmetalni zatiči se uporabljajo za potiskanje ulitka iz kalupa.


Trimmpriin končna obdelava:

 

Ulitek ima lahko okoli svojih robov odvečen material, ki se imenuje plast, ki ga je treba odstraniti. To se običajno naredi z obrezovanjem ali rezanjem.

Dodatni končni postopki, kot so strojna obdelava, odstranjevanje robov ali površinska obdelava (npr. barvanje, prašno lakiranje), se lahko izvedejo, da se dosežejo želene specifikacije in videz končnega izdelka.


Nadzor kakovosti:

 

Odlitki se pregledajo glede napak, kot so poroznost, površinske nepopolnosti in dimenzijska natančnost. Vse okvarjene dele predelamo ali zavržemo.


Ponovna uporaba kalupa:

 

Kalup je za večkratno uporabo in se lahko uporablja za izdelavo več delov. Pravilno vzdrževanje in čiščenje kalupa sta bistvena za zagotavljanje kakovosti nadaljnjih ulitkov.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti