Karkoli o AC motorju in DC motorju

29-12-2023

Karkoli o AC motorju in DC motorju

gear motor

DC motor

Motorji na enosmerni tok, ki delujejo na elektriko, za katero je značilen enosmerni tok, se napajajo iz virov, kot so baterije ali popravljena izmenična napetost. Obstajata dve osnovni klasifikaciji enosmernih motorjev: krtačni in brezkrtačni.

Obe različici motorjev na enosmerni tok je mogoče združiti z integriranimi menjalniki in dodatnimi dodatki, kot so ventilatorji za hlajenje zraka, ter dodatnimi povratnimi mehanizmi za izboljšanje natančnosti. Motorji na enosmerni tok najdejo uporabo na različnih področjih, kot so električni invalidski vozički, ročni razpršilci, črpalke, kavni avtomati in terenska oprema.

AC motor

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Vrsta industrijskega AC motorja je zasnovana z električno priključno omarico, nameščeno na vrhu, in izhodno vrtljivo gredjo na levi strani. Ti motorji najdejo široko uporabo v črpalkah, puhalih, transporterjih in raznih drugih industrijskih strojih.

AC motor je v bistvu električni motor, ki deluje na izmenični tok (AC). Ta motor je sestavljen iz dveh temeljnih komponent: zunanjega statorja, ki vsebuje tuljave, napajane z izmeničnim tokom za ustvarjanje vrtljivega magnetnega polja, in notranjega rotorja, povezanega z izhodno gredjo, ki ustvarja sekundarno vrtljivo magnetno polje. Magnetno polje rotorja je mogoče ustvariti s trajnimi magneti, odporno močjo ali električnimi navitji DC ali AC.

V manj pogostih primerih AC linearni motorji sledijo podobnim načelom kot rotacijski motorji, vendar so njihovi stacionarni in gibljivi deli razporejeni linearno, kar omogoča linearno gibanje namesto vrtenja.

AC gear motor


AC motorji proti enosmernim motorjem: primerjalna analiza

Električni motorji poganjajo industrijske stroje in raznoliko paleto naprav po vsem svetu. Med dvema primarnima viroma energije, izmeničnim tokom (AC) in enosmernim tokom (DC), delujeta dve različni vrsti elektromotorjev, od katerih se vsak razlikuje v funkcionalnosti in uporabi. Inženirji, tehniki in operaterji morajo razumeti te ključne razlike med motorji na izmenični in enosmerni tok, da optimizirajo delovanje električnih strojev in naprav.

 

1. Nadzor hitrosti:

Hitrost motorja na izmenični tok uravnava frekvenca vira energije, ki je običajno zasnovan za nazivno hitrost pri standardni frekvenci, kot je 60 Hz. Specializirana elektronika, kot so pogoni s spremenljivo frekvenco, omogočajo nastavljiv nadzor hitrosti.

Hitrosti enosmernega motorja je enostavno nadzorovati s spreminjanjem razpoložljive enosmerne napetosti, kar zagotavlja natančen nadzor hitrosti, primeren za aplikacije, kot je robotika.

2. Učinkovitost:

Trifazni indukcijski motorji ponujajo večjo učinkovitost pri višjih ravneh moči in nazivnih vrtljajih.

Brezkrtačni enosmerni motorji izkazujejo vrhunske izkoristke v širšem razponu zmogljivosti, zlasti pri nižjih hitrostih in manjših obremenitvah. Vendar imajo brušeni enosmerni motorji morda dodane komponente, ki povzročajo nekaj neučinkovitosti.

3. Vzdrževanje:

Motorji na izmenični tok in brezkrtačni enosmerni motorji imajo prednost v proizvodnih nastavitvah zaradi nižjih zahtev po vzdrževanju in daljše življenjske dobe v primerjavi z enosmernimi motorji s krtačkami, ki zahtevajo pogostejše servisiranje.

4. Stroški:

AC motorji so pogosto najbolj stroškovno učinkoviti za aplikacije s stalnimi zahtevami glede hitrosti in obremenitve. Brezkrtačni enosmerni motorji imajo lahko višje začetne stroške zaradi povečane zapletenosti krmiljenja, vendar imajo lahko primerljive stroške v življenjski dobi.

5. Začetni navor:

Indukcijski motorji imajo minimalen začetni navor, zato so za premagovanje te omejitve potrebne dodatne naprave.

Motorji na enosmerni tok ponujajo višje zagonske navore, kar omogoča hitra pospeševanja, zaradi česar so primerni za aplikacije, ki zahtevajo hitro indeksiranje in hitre čase premikanja in poravnave.

6. Aplikacije:

AC motorji prevladujejo na svetovnem trgu in se uporabljajo v gospodinjskih aparatih, črpalkah, ventilatorjih, sistemih HVAC in različnih industrijskih strojih.

Motorji na enosmerni tok so priljubljeni v mobilnih aplikacijah, kot so električna vozila, avtomatsko vodena vozila, podvodni ROV, robotika, transportni sistemi, pakirni stroji in precizna oprema.

 

V zadnjih letih je napredek v tehnologiji motorjev privedel do učinkovitejših in vsestranskih možnosti za motorje na izmenični in enosmerni tok, kar je zabrisalo tradicionalne razlike. Stalni razvoj elektronike še naprej izboljšuje natančnost krmiljenja motorja. Medtem ko prvotni motorji na enosmerni in izmenični tok segajo v 19. stoletje, je napredek v magnetnih tehnologijah in postopkih izdelave obe vrsti motorjev spodbudil k novim zmogljivim zmogljivostim.


Druga stvar o motorju AC & DC

dc gear motor

1. Proizvodnja električne energije v AC indukcijskih motorjih:

Rotor AC indukcijskega motorja doživlja inducirane tokove iz izmeničnih tokov v statorju. To povzroči elektromagnetni učinek, kar ima za posledico silo, ki poganja vrtenje motorja.

2. Razlika med enosmernim motorjem in zobniškim motorjem:

DC motor se razlikuje od a"motor z reduktorjem,"ki je lahko izmenični ali enosmerni, povezan z menjalnikom. Dodatek mehanskih zobnikov spremeni hitrost/navor motorja za posebne aplikacije, običajno zmanjša hitrost in poveča navor. Na primer, preprost ventilator uporablja motor na enosmerni tok, medtem ko menjalnik v mikrovalovnem vrtljivem krožniku zmanjša hitrost, da prepreči udarec hrane ob notranjo steno.

3. Razlike med hidravličnim motorjem in menjalnikom:

Hidravlični motorji so zasnovani za delovni tlak na obeh straneh, medtem ko motorji z zobniki ustrezajo preprostim rotacijskim sistemom.Motorji z reduktorjiponašajo se s prednostmi, kot so nizki začetni stroški, visoki vrtljaji, večja toleranca na kontaminacijo in vzdržljivost, pri čemer so napake običajno manj katastrofalne.

4. Pregled brezkrtačnih enosmernih motorjev:

Brezkrtačni enosmerni motorji (motorji BLDC) se odlikujejo v aplikacijah avtomatizirane opreme, pri čemer dajejo prednost največji življenjski dobi motorja, učinkovitosti in gostoti moči. Ker ni ogljikovih ščetk ali bakrenega komutatorja, so edini obrabni elementi ležaji, zaradi česar so motorji BLDC boljši glede na dolgo življenjsko dobo v primerjavi z brušenimi enosmernimi motorji.

5. Pregled brušenih enosmernih motorjev:

Krtačeni enosmerni motorji (PMDC) zagotavljajo stroškovno učinkovito in trajno rešitev za industrijsko in komercialno uporabo. Ponujajo odličen nadzor spremenljive hitrosti in visok začetni navor za težke obremenitve, na voljo so v različnih stopnjah moči in velikosti okvirja. Možnosti vključujejo tradicionalne oblike z železnim jedrom in brez jedra, ki skrbijo za učinkovitost, EMI in potrebe po navoru zobnikov.

6. Primerjava brezkrtačnih in brušenih motorjev:

Tako brezkrtačni kot krtačni motorji pretvarjajo električni tok v rotacijsko gibanje. Brezkrtačni motorji, ki so se pojavili v šestdesetih letih 20. stoletja zaradi polprevodniške elektronike, nudijo večjo učinkovitost, daljšo življenjsko dobo in vrhunsko gostoto moči. Kljub svoji stoletni prisotnosti krtačeni motorji še naprej najdejo uporabo, pri čemer se oba dizajna uporabljata po vsem svetu v različnih aplikacijah.

7. Razumevanje enosmernega napajanja:

Enosmerna moč vključuje gibanje elektronov skozi prevodnik, kot je žica. Obstajata dve vrsti toka: AC (izmenični tok) in DC (enosmerni tok).

8. Mehanizem enosmernega napajanja v motorjih:

V enosmernem motorju s krtačami se ogljikove ščetke premikajo po bakrenem komutatorju in ustvarjajo privlačno silo za vrtenje motorja brez elektronskega nadzora. Motor BLDC brez krtačk se opira na elektronsko vezje za uravnavanje hitrosti in navora s spreminjanjem frekvence in velikosti trifazne moči, ki poganja motor.

9. Prednosti brezkrtačnih enosmernih motorjev:

Motorji BLDC prekašajo krtačene primerke zaradi daljše življenjske dobe, učinkovitega odvajanja toplote, krajše skupne dolžine, odsotnosti ščetk in komutatorja ter primernosti za višje hitrosti in konične obremenitve. Ponujajo višje število vrtljajev in boljše razmerje med navorom in hitrostjo, zaradi česar so idealni za aplikacije, kot so električna orodja.

10. Naraščajoče aplikacije motorjev BLDC:

Motorji BLDC so postali zanesljiva izbira v različnih aplikacijah, zlasti v situacijah velike količine. Zaradi njihove učinkovitosti, tihega delovanja in zmožnosti neprekinjenega delovanja so primerni za avtomatizacijo, kmetijstvo, gospodinjske funkcije in različne uporabe, kot so električna orodja, vrtna oprema, skenerji, roboti in medicinska oprema.

11. Mehanski v primerjavi z elektronskim pogonom:

Glavna razlika med krtačnimi in brezkrtačnimi motorji je v pogonskem mehanizmu. Krtačni motorji so mehansko gnani, brezkrtačni pa elektronsko. Brezkrtačni motorji, kljub temu, da so dražji in zapleteni, nudijo prednosti, kot so večja učinkovitost, manj toplote, daljša življenjska doba in manjše potrebe po vzdrževanju.

 

 


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti