Zgodovina postopka žigosanja

25-09-2023

Zgodovina postopka žigosanja

automotive metal stamping


Najzgodnejši primeri žigosanja kovin, ki jih imamo, segajo v 7. stoletje pred našim štetjem in jih je ustvarila skupina ljudi, znanih kot Lidijci. Kovali so (brez ovitka) kovance tako, da so koščke zlata ali zlatih zlitin vstavljali med matrico z eno podobo in žig z drugo. Ko je bila kovina na mestu, so s kladivi udarili po celotnem sestavu orodja in matrice.

 

Ljudje so to še naprej uporabljalikovinsko žigosanjemetode, dokler nemški srebrnar Marx Schwab ni izumil kovinske stiskalnice za delo v povezavi z matricami. Bil je precej velik in naenkrat ga je lahko upravljalo do 12 delavcev. Njegov izum se je prvič pojavil leta 1550 in je kasneje postal znan kot vijačna stiskalnica. Kovinsko žigosanje se je resnično začelo uporabljati med industrijsko revolucijo, ko so proizvajalci začeli uporabljati postopek za izdelavo delov koles. Proizvajalci so ugotovili, da je hkrati stroškovno učinkovit in učinkovit, kar je privedlo do široke uporabe kovinskega žigosanja. Na prelomu 20. stoletja se je Henry Ford obrnil na žigosanje kovin za izdelavo delov svojih avtomobilov Model T.

 

Od takrat se postopek žigosanja kovin ni bistveno spremenil, razen avtomatizacije, virov energije (električni, pnevmatski, hidravlični itd.) in materialov, ki so na voljo za žigosanje.

 

Danes je žigosanje kovin preželo našo družbo, zlasti v avtomobilski industriji. Leta 2014 je vrednost avtomobilske industrije žigosanja presegla 31 milijard dolarjev. Poleg tega se pričakuje, da bo skupna letna stopnja rasti (CAGR) za industrijo elektronskega žigosanja do leta 2022 dosegla 5,4 %. Ni treba posebej poudarjati, da je zdaj pravi čas za naložbe v žigosanje kovin.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti